EIT InnoEnergy investerer i Freyr og batterifabrikk i Mo i Rana

Freyr AS ved styreleder og grunnlegger Torstein Dale Sjøtveit, melder i en pressemelding at selskapet EIT InnoEnergy skal investere 7,25 millioner Euro i Freyrs batterifabrikk-prosjekt i Mo i Rana.

Avtalen med EIT InnoEnergy ble signert sist torsdag. 7,25 mill. tilsvarende 71,05 millioner norske kroner. 

Beløpet tilsvarer 25 prosent av de investeringene Freyr trenger de neste 18 månedene for å kunne ta ei endelig beslutning om byggestart. 

EIT InnoEnergy skal være et av de ledende selskapene i Europa innenfor innivasjon og entreprenørskap, innenfor bærekraftige energiløsninger. Selskapet, som ble etablert i 2010, har investert i rundt 400 prosjekt, og støttes blant annet av European Institute of Innovation and Technology (EIT).

Freyr AS annonserte i april 2019 planene om å bygge en gigantisk 32 GWh batterifabrikk, for produksjon av Lithium-Ion Batteri-celler, til el-bilbransjen. I tillegg ønsker selskapet å bygge et 600 MW vindkraftverk på Sjonfjellet.

Batterifabrikken, som skal gi inntil 2500 arbeidsplasser, skal produsere batterier til 500.000 elbiler hvert år. Fabrikken har et investeringsbehov på 35 millarder kroner. Vindparken på Sjonfjellet er esitemrt til fem milliarder kroner. Batterifabrikken vil ha et arealbehov på 700.000 mål, og et energibehov på 32 GWh. Man har foreløpig peilet seg ut Fagerlia, i nærheten av der den nye flyplassen skal bygges, som lokasjon. 

EIT InnoEnergy, er et EU-selskap innenfor fornybar energi og lagring, spesielt inn mot den type investeringer som angår lagring av energi. EIT InnoEnergy var en tidlig investor i batterifabrikken Northvolt i Skellefteå. Northvolt landet i forrige uke en investering på 16 milliarder til første byggetrinn av batterifabrikken i Skellefteå .

Videre arbeid

Reguleringsarbeidet for batterifabrikken er planlagt å starte i løpet av sensommeren. Det er ønskelig å levere en konsesjonssøknad for en vindkraftpark på Sjonfjellet i løpet av høsten.  Målet er å kunne ta en beslutning om oppstart i løpet av første kvartal 2021 og derved sikre at fabrikken kan være i produksjon i 2023, og at man skal være i fullskala produksjon med 2500 ansatte fra 2025-2026.